15 fördelar med att torka kläder på torkvinda

torkvinda

Om du vill satsa på ekologiska barnkläder för att du vill slå ett slag för vår natur och miljö så ska du inte glömma bort det där med tvätten. Att torka kläder i torktumlare är bekvämt och det särskilt under det hektiska småbarnslivet. Men det finns fördelar med att torka kläder på torkvinda och dessa ska vi kika lite närmre på här.

Vad innebär tork på torkvinda?

Att torka kläder på en torkvinda eller ett klädstreck är en uråldrig praxis som fortfarande används i stor utsträckning idag. Även om bekvämligheten med att använda en torktumlare har gjort den till det bästa valet för många hushåll så är det många som installerar torkvindan. Inte minst för att hushållsmaskiner som torktumlare drar en massa energi.

Torkning av kläder på en klädstreck innebär ett antal fördelar som gör det värt att överväga denna torkmetod. Åtminstone som ett komplement till din torktumlare. Kom ihåg att konceptet hållbara kläder inkluderar hur vi sköter dem. Torkvindan har en självklar plats i ditt hem om ekologi och miljö ligger dig varmt om hjärtat!

strumpor som torkar
Torka dina ekologiska barnkläder på ett hållbart sätt!

Här är 15 fördelar med att torka kläder på en klädstreck:

 1. Kostnadsbesparingar

Att torka kläder på ett klädstreck eller torkvinda är mycket billigare än att använda en torktumlare. Detta beror på att torktumlare använder mycket elektricitet. Ju äldre maskinen blir, ju mer el kan den dra. Ponera att din torktumlare kan dra tre gånger mer el än vad din tvättmaskin gör!

Att torka kläder på en klädstreck kräver däremot ingen elektricitet. Om du enbart använder torkvindan så kommer du garanterat att dra ner på dina elkostnader.

 1. Miljövänligt

Att torka kläder på en klädstreck är ett miljövänligt alternativ. Genom att undvika användningen av elektricitet minskar du ditt koldioxidavtryck och hjälper till att skydda miljön. Du kan rentav vara med och påverka Sveriges globala klimatavtryck!

klädlina i bergen
Torka på primitivt vis och rädda världen!
 1. Naturlig och underbar arom

Kläder som torkas på en klädstreck har en naturlig doft på grund av luften och solljuset. Detta kan vara en njutbar doft för vissa människor och skapar en trevlig miljö. När du väljer hälsosamma kläder till dina barn är det ju ljuvligt om dessa också doftar härligt.

 1. Naturlig mjukhet

Kläder som torkas på en klädstreck tenderar att vara mjukare än de som torkas i en torktumlare. Detta ska inte förväxlas med handdukar som lätt blir stela då de torkas i luften. Mjukheten som kan uppstå beror på att luften och solljuset bidrar till att mjuka upp tyget på ett naturligt sätt.

När blåsten puffar lakan, barntröjor och mer fram och tillbaka så skakas tygerna mjuka. Och de tyger som blir lite stela kan faktiskt vara finare på detta vis.

klädtork på vinterdag
Till och med på vintern kan du torka kläderna mjuka utomhus.
 1. Mindre blekning av plaggen

Kläder som torkas på ett klädstreck tenderar att blekna mindre än de som torkats i en torktumlare. Detta beror på att luften och solljuset är mindre hårt mot tyget. Det är något som hjälper med att bevara färgerna.

 1. Mindre risk för kläder som krymper

Den där barntröjan ska räcka minst ett år till. Du köpte den ju lite för stor! Men så lägger du den i torktumlaren och vips så har plagget krympt med ett år. Kläder som torkas på en torkvinda tenderar att krympa mindre än de som torkas i en torktumlare. Detta beror på att torkmetoden är skonsammare mot tyget vilket hjälper till att bevara formen och storleken på plagget.

 1. Användarvänlighet

Att torka kläder på en torkställning är en relativt enkel uppgift. Allt du behöver göra är att hänga kläderna och sedan vänta tills de torkar för att plocka ner plaggen och vika. Barn kan hjälpa till med tvätten på detta vis för det är inte farligt att använda torkvindan så länge den inte ses som en klätterställning!

barn hjälper till
Barn kan också hjälpa till!
 1. Solljus är bra mot bakterier

Kläder som torkas på ett klädstreck får fördelen av naturligt solljus. Detta kan hjälpa till att hålla dem ljusare utan farliga blekmedel och kan också hjälpa till att döda bakterier. Solen är på ett naturligt sätt bakteriedödande. Perfekt när du ska tvätta barnens underkläder som ibland är svåra att få rena enbart med tvättmaskin och torktumlare.

 1. Träning i vardagen

Att torka kläder på en torkvinda kan vara ett bra sätt att få lite motion. Det är en aktivitet med låg effekt som kan hjälpa till att hålla dig aktiv och i form. Sträck på dig och var inte rädd för att nå de översta linorna genom att stå på tå.

 1. Häng kläder på torkvinda för att behandla stressen!

Att torka kläder på en klädställning kan vara ett bra sätt att koppla av och stressa ner. De repetitiva och lugnande rörelserna kan vara terapeutiska och kan hjälpa dig att rensa ditt sinne. Du drar igång ditt parasympatiska nervsystem på detta vis. Varva tvätten med andningsövningar.

avslappnande
Häng kläder på tork som en form av meditation.
 1. Kvalitet på kläderna

Kläder som torkas på en torkställning brukar hålla längre än de som torkas i en torktumlare. Detta beror på att tyget kan slitas ner av värmen och omrörningen från en torktumlare. Detta sker inte med torkning i luften. Perfekt med tanke på hur mycket du har lagt på de ekologiska barnplaggen.

 1. Investering i din ekonomi

Att investera i ett klädstreck är ett smart beslut på grund av de långsiktiga kostnadsbesparingarna. Med tiden kan du spara en betydande summa pengar genom att undvika att använda en torktumlare då det verkligen inte behövs.

 1. Möjlighet att hitta perfekt torkställning

Torkställningar finns i en mängd olika stilar och storlekar. Det betyder att du kan hitta en som passar dina behov och ditt utrymme. Du kan ha den på balkongen, i trädgården eller på väggen inomhus i ditt tvättrum.

torkställning
På väggen, på golvet… du får plats med torkställning överallt!
 1. Portabilitet

Bärbara torkvindor eller torkställningar är bra för den som bor i lägenheter eller som har begränsat utrymme. De kan ställas upp snabbt och tas ner lika enkelt. Torka tvätten i sovrummet och fukta upp luften för bättre sömn en torr och kall vinternatt.

 1. Kan användas för många olika plagg och föremål

Klädställningar för tork av kläder kan användas för att torka en mängd olika föremål som lakan, handdukar och till och med skor. Detta gör dem otroligt mångsidiga och användbara. Häng eller lägg upp skolväskan efter en tur i tvättmaskinen.

5 vanliga frågor om att torka kläder på en torkvinda

 1. Är det säkert att torka kläder på klädställning?

Ja, det är helt säkert att torka kläder på en klädställning. Se bara till att kolla vädret innan du hänger tvätten och plocka in i tid om en regnskur är på väg.

 1. Tar det längre tid att torka kläder på en torkvinda än att använda en torktumlare?

Ja, att torka kläder på en torkvinda tar vanligtvis längre tid än att använda en torktumlare. Däremot varierar tiden beroende på vädret och mängden kläder du torkar. Ibland kan det vara supersnabbt att torka då det rör sig om ett syntetiskt plagg som inte ens tål tork i torktumlare.

Tyger till möbler som soffor från IKEA kan också torkas snabbt på detta vis. Du tvättar på morgonen och har tygerna på plats på sofforna igen till kvällen!

 1. Kan klädställningar användas inomhus?

Ja, det finns speciella torkvindor som är designade för inomhusbruk. Dessa är perfekta för lägenheter eller andra utrymmen där utomhustorkning inte är ett alternativ.

Det finns även väggmonterad torkvinda som denna:

 1. Finns det några nackdelar med att torka kläder på en torkställning?

Ja, det finns vissa nackdelar med att torka kläder på torkvindor. Det kan till exempel ta längre tid än att använda en torktumlare och kläderna kan blekna snabbare på grund av solen. Det kan till och med bli streck i kanter om de hänger i direkt solljus alldeles för länge.

 1. Hjälper torkning av kläder på en torklina mig att spara pengar?

Ja, att torka kläder på lina istället för i torktumlare kan hjälpa dig att spara pengar. Detta beror på att du inte behöver använda el och det går åt en hel del då du tumlar kläderna även då du har en mycket modern torktumlare.