Ekologiska klädval

Varför ska du välja ekologiska kläder till dina barn och till dig själv? Det kan tyckas märkligt att en tröja som ser ut som en vanlig tröja har ECO-märkning och sägs vara mycket bättre än andra tröjor. Men när du inser vad som ligger bakom den märkningen kommer du att se på ekologiska barnkläder med nya ögon.

Det finns flera anledningar till att ekologiska klädval blir många föräldrars prioritering. Här ska vi se på några av de främsta och vi börjar med kemikaliebiten…

Ekologiska klädval minimerar exponering mot kemikalier

Idag används flera tusen olika kemikalier för att tillverka de tyger som vi sedan får våra kläder från. Betänk hur en vanlig t-shirt kan se ut. Det rör sig inte bara om bomull. Plast finns i själva tyget såväl som i de dekorationer och tryck som t-shirten designats med.

Många av de kemikalier som används för att göra kläder är direkt farliga för oss. De är giftiga och kan vara cancerframkallande. Det är inte direkt vad du vill ha tätt mot ditt barns hud eller mot din egen kropp för den delen!

Exempel på hur kemikalier landar i våra kläder är:

  • Bomull – Bekämpningsmedel som används för att odla bomull försvinner inte från materialet bara för att det blir tyg och sedan sys till barnkläder och vuxenkläder.
  • Syntettyger – För att tillverka polyester och nylon inkluderar petrokemiska produkter. Det är rester från oljeindustrin.
  • Blekning och färgning – Kläder bleks och färgas på olika sätt och här är det vanligt att kemikalier som används i processerna blir kvar i de färdiga kläderna. Till och med efter flera tvättar!

Hur kan kemikalier i tyger påverka oss?

Nu kanske du undrar om det här verkligen spelar någon roll. Bara för att det finns kemikalier i barnkläderna behöver det väl inte betyda en fara för barnen. De äter ju inte sina kläder, i varje fall inte varje dag!

Det är redan bevisat att de kemikalier som finns i tyger som ligger mot huden kan leda till allt från svåra allergier till klåda. Vissa barn som är otroligt känsliga kan till och med vägra att ha vissa typer av kläder på sig. Istället för att se dessa barn som besvärliga kan det vara på sin plats att uppskatta att de på ett helt naturligt sätt förstår att det här inte är bra tyger att ha direkt mot huden.

Det är svårt att veta hur många som blir allvarligt sjuka av att bära tyger med gifter. Men det är ju ingen hemlighet att många barn och vuxna har problem med allergier, eksem och andra hudåkommor.

Sedan kan det ju spekuleras i hur mycket gifterna i tygerna påverkar andra vanligt förekommande diagnoser som ADHD. Med fler studier kanske det kommer fram att det finns ett samband, det är många som inte skulle överraskas av det.

Här är mer information om hur kemikalier i tyger påverkar oss:

Tänk på de som tillverkar kläderna

Det är inte bara du och ditt barn som mår bättre av ekologiska klädval som är utan gifter. De som ska hantera tyger med gifter är ofta personer i tredje världen. Där är reglerna för hantering av material och arbetsprocesser inte alls vad de är i Sverige.

När du gör ekologiska klädval höjer du den standard som råder inom klädindustrin. Det leder till att färre textilarbetare exponerad för de farliga gifterna i konventionella tyger. Idag lider omkring 75 miljoner bomullsodlare av att bli förgiftade under odlingsprocessen.

Samtidigt finns det siffror som visar att väldigt många textilarbetare blir allvarligt sjuka på grund av de giftiga färgämnen de exponeras för på jobbet. Du slår ett slag för dig själv, ditt barn och för arbetare runt om i världen med ditt ekologiska klädval.

Kläder som bryts ned

Vad händer med barnens och dina kläder när ni inte längre vill ha dem? Det här är också en fråga som du bör ställa dig. Då du väljer naturliga fibrer i tyger betyder det att de faktiskt kan brytas ner på ett naturligt sätt.

Syntetiska tyger kan ta upp till 200 år att brytas ner på naturlig väg. Sopberget med tyger växer och det räcker inte att försöka återvinna kläder och tyger. När du kastar ut barnkläder som inte längre fyller någon funktion hos er och som inte kan ärvas av andra barn är det skönt att veta att du gör en insats för miljön och bromsar tillväxttakten för sopberget.

En renare planet

Den vanliga textilindustrin smutsar ner vår miljö. Vattendrag förgiftas med utsläpp av gifter som kommer från färgprocesser. Det här påverkar oss alla och är absolut en viktig anledning till att välja ekologiska barnkläder och vuxenkläder.

Kläder som tycks om

Sist men inte minst ska du veta att ekologiska klädval också är klädval ni blir nöjda med. Många av de som tillverkar ekologiska kläder tänker också på att kläderna ska vara sköna att ha på sig. Tid och kraft läggs på design som gör det behagligt att ha tyget mot kroppen. Det är verkligen en fördel och något som både barn och vuxna bryr sig om.