Budskap på barnens kläder, rätt eller fel?

kids tshirts

Våra barn går omkring med en massa budskap på sina kläder. Idag tycker vi att det är normalt med kläder med tryck som säger olika saker. Ibland är det reklam för klädmärket och ibland är det en mening eller en bild som ska ge en viss känsla.

På sätt och vis är våra barns kläder profilkläder som gör dem till vandrande reklampelare. Dessa ständiga statements som vi ser omkring oss kan ses som roliga och kreativa och kanske tvärtom som helt idiotiskt.

Mode och kläder som kommunikation

Det är förstås så att vi lever i en tid där mode och kläder är en form av kommunikation. Även yngre barn är medvetna om att det de har på sig säger något. Det här kan å ena sidan vara spännande och utvecklande, å den andra något som gör det jobbigt för barn som inte har lust att hänga med i modet.

Fast när vi ser på hållbara barnkläder så är det inte alls så vanligt med den här typen av kommunikation. Ekologiska klädmärken jobbar mycket mer med färger och mönster och mindre med text och särskilda bilder.

Det är klart att vi även kan ha eco kläder som gör reklam för sig själva med budskap som utmärker att det rör sig om miljövänliga tyger och klädproduktion som är etisk och hållbar. Här ser vi också en typ av budskap som ges via kläderna.

roliga tröjor

Barnen får välja själva

Det går att diskutera om barn verkligen ska ha kläder som kommer med budskap som har väldigt lite med barnets egen värld att göra. Men det bästa är antagligen att ta ett samtal om detta med barnet och låta barnet få välja.

När ni står där i butiken och ser på en t-shirt som har en stor groda som säger frihet till folket så kan det ju vara klokt att fråga barnet som inte kan läsa vad han tycker om detta budskap. Om barnet tycker att det är kul så är det ju bara att köpa plagget om inte så kanske det blir en annan tröja med lite blåbär och en kung som skrattar istället!