Vad menas med hållbara kläder?

Det pratas mycket om hållbart och även om hållbara kläder. Hållbara kläder kan låta som ett lite lustigt uttryck och få dig att tänka på något annat än ekologiska kläder. Det är klart att du vill ha hållbara kläder. De ska inte gå sönder för att du drar lite i sömmarna. Barnkläder måste vara särskilt hållbara då det slits i sömmarna!

Men det är inte den typen av hållbarhet som menas då man pratar om hållbara kläder för barn och vuxna.

Definitionen av hållbara kläder

Definitionen av hållbara kläder är att det rör sig om plagg som är gjorda av hållbara material. Det kan vara bomullskläder av olika typer av ekologisk bomull eller kanske hampa tyg. Meningen är att tyget inte har varit skadligt för vår planet då det tillverkades.

Hållbara kläder kommer från märken som har som mål att tillverka kläder utan att skada miljön. Det betyder inte att hållbara kläder är perfekta. Men de är gjorda av material som har tillverkats med tanke på vår natur.

Det här betyder att man försöker odla på ett sätt som är bra för jorden och för de som jobbar med produktionen. Sedan används teknik och tillverkningsmetoder som drar ner på behovet av farliga kemikalier. Många gånger är hållbara kläder helt utan farliga färgämnen och andra kemikalier.

Målet för företagen som står bakom de hållbara kläderna är också att stå för så lite avfall som bara möjligt. Det betyder att de kommer att jobba med en arbetsmodell som kan innebära att tillverkning sker lokalt för att minska på antalet transporter.