Funktionsplagg

Färgglada, bekväma, slitstarka och lätta att få på. Barnens ytterkläder måste fylla många olika kriterier för att man ska använda dem varenda dag, inte minst under de kalla årstiderna då det krävs ytterligare funktionsplagg. Det finns många olika funktionsplagg att välja mellan, i många olika prisnivåer och stilar, samt från olika tillverkare. Idag är det även många som väljer att handla barnkläder på second hand, eftersom det både är billigare och mer miljövänligt. För att vara så miljövänlig och ekonomisk som möjligt bör man försöka hitta plagg som har utrustats med nyckelfunktioner, för att de ska vara praktiska länge. Texten nedan ger tips om vad du ska leta efter.

Funktionsplagg för vinterns lekar

Funktionsplagg som är praktiska

Ett av de allra mest användbara och omtyckta funktionsplaggen måste vara barnoveraller. Det är enkelt att dra på en overall ovanpå barnets kläder och det är lika enkelt att snabbt få av den. För att detta funktionsplagg ska vara så praktiskt som möjligt finns det några saker overallen bör ha. Det första är en riktigt bra dragkedja som är lätt att stänga och öppna. Om du köper second hand, se till att du öppnar och stänger den några gånger i butiken för att se så den inte är trög eller trasig. Det går givetvis lika bra med knappar, ifall de stänger ordentligt och inte lämnar glipor.

En overall som har remmar som stängs med kardborreband eller tryckknappar vid ärm- och bensluten är ett bra val. Då förhindrar man att snö kommer in innanför och det gör även att eventuella vantar sitter säkrare. Funktionsplagg som en overall ska även ha förstärkta delar där det ofta slits som mest, för att vara mest hållbar. Det är vid knäna, bensluten och vid baken det brukar slitas som mest. Det är bra att välja en overall som har reflexer, då det ökar säkerheten för ditt barn under vintermånaderna. Välj gärna en overall med luva, då det skyddar både mot att det blir kallt runt nacken och på huvudet.

Varmt, bekvämt och torrt

Funktionsplagg får gärna vara vattentäta och hålla värmen på ett effektivt sätt. Overaller till exempel, de får med fördel vara fodrade ifall de används under höst och vinter. För de mindre barnen kan det vara en bra idé att välja overaller och överdragsbyxor som har en rem under fotsulan. Det gör att plagget sitter där det ska, trots vilda lekar. Underställ är ett mycket praktiskt val som fungerar utmärkt att använda under overallen eller överdragsbyxorna. Vid dagis, eller i hemmet, tas helt enkelt overallen av och sedan kan barnet leka i sitt underställ. Underställ är ofta tillverkade i fleece, men det finns även att köpa i ren ull.

För barnens funktionsplagg är det ett smart val att välja ett plagg som har starka färger. Anledningen till det är för att det adderar lite säkerhet, för om barnet exempelvis leker i skog och mark, råkar gå vilse och ni måste leta efter det, då syns barnet bättre i färgstarka kläder. Funktionsplagg får gärna vara tillverkade i vattenavvisande samt vindtäta material, som exempelvis Gore-Tex, men var säker på att det plagg du väljer kan andas ordentligt. Det är viktigt att du väljer en rymlig storlek på det nya funktionsplagget, då det ska vara bekvämt för barnet att röra sig i det och ibland kan det behövas en extra tröja under plagget. Ibland kan det vara bättre att välja en overall där fodret är avtagbart. Då kan man nämligen använda overallen under tre säsonger istället för bara två.

Smart och effektivt

Funktionsplagg finns både för barn och vuxna, och i båda fallen ska plaggen egentligen fylla samma funktioner. De ska vara praktiska mot väder och vind, bekväma att röra sig mycket i samt slitstarka nog för dagligt utomhusbruk. Funktionsplagg för barn måste ofta vara lite lättare att ta på och av än de plagg som finns för vuxna, speciellt om ditt barn går på dagis och tiden för på- och avklädning är begränsad. Med en smart overall är det enkelt att få på ett plagg som håller barnet varmt och torrt utomhus. Investera gärna i smarta vantar och mössor som även de är lätta att ta av och på. Olika klimat och aktiviteter kräver givetvis lite olika funktioner på plaggen.